Jornades MUHBA: “Barcelona en crisi? La ciutat al segle XV”

Coordinació científica: Pere Orti Gost (UdG), Ramon Pujades Bataller (MUHBA) i Pere Verdés Pijuan (IMF-CSIC)

Durant els darrers anys, els historiadors s’han interessat per la qüestió de la crisi baixmedieval a l’occident europeu i han revisat la expolicació tradicional que habitualment havia associat els últims segles de l’Edat Mitjana a un moment de decadència. En el cas de la península Ibèrica també s’ha posat de manifest l’especificitat regional d’aquest territori i, tant a Castella com a la Corona d’Aragó, s’han relativitzat força les dificultats econòmiques documentades durant el període esmentat considerades més aviat com a episodis conjunturals dins d’una “crisi creativa”.

Tanmateix, a la corona aragonesa encara persisteix el dubte del cas català amb Barcelona al capdavant. Malgrat els esforços per matisar la imatge apocalíptica del període, el pes historiogràfic de Jaume Vicens Vives i de Pierre Vilar ha dificultat considerablement la revisió del relat de la crisi de la Ciutat Comtal durant el segle XV, construït fa més setanta anys. Davant d’aquest fet i dels indicis contradictoris que s’han anat documentant hi ha hagut diversos autors que, fent palesa la riquesa dels nostres arxius, han reclamat la necessitat d’aprofundir en l’estudi de la dinàmica social i econòmica tant de Barcelona com de Catalunya a la fi de l’Edat Mitjana.

Fent-nos ressò d’aquest clam, aprofitem les recerques dutes a terme en diferents àmbits per plantejar el present col·loqui, amb l’objectiu d’analitzar de forma crítica alguns indicadors significatius que ens permetin mostrar l’evolució de la conjuntura a la capital del Principat en el decurs dels dos darrers segles de l’època medieval. Prioritzarem, sobretot, l’anàlisi de les finances municipals –un dels aspectes més negligits per la interpretació tradicional–, i alhora situarem les dades que se’n puguin derivar en un context més ampli, integrant-hi altres indicadors de caràcter fonamentalment econòmic i comparant el que va succeir a Barcelona amb el que va passar a la resta de Catalunya i a la Corona d’Aragó coetàniament. Tot plegat, sense perdre de vista el marc historiogràfic, amb el propòsit d’oferir nous elements de reflexió i enriquir la visió que s’ha ofert fins avui de la crisi d’una de les principals ciutats de la Mediterrània al tombant de l’època moderna.

Entrada gratuïta. Es recomana reserva prèvia.

Informació i reserves: [email protected].
Per a qualsevol altra informació: Tel. 93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h).

Organitzen: Institució Milà i Fontanals-CSIC; Universitat de Girona – Institut de Recerca Històrica; MUHBA.

Col·labora: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Programa: http://www.imf.csic.es/files/ficheros/seminarios/2017/triptic_bcn_crisi.pdf

Lloc

Lugar: Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)   –   Lloc web
Carrer: Baixada de la Llibreteria, 7
CP: 08002
Població: Barcelona

Descripció

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) conserva, estudia, documenta, divulga i exposa el patrimoni històric i la història de Barcelona des dels seus orígens fins als nostres dies. Depèn de l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i agrupa diversos centres patrimonials rellevants per a la història de la ciutat, distribuïts pels seus barris i districtes. Té la seu central a la Casa Padellàs, un dels edificis que formen el conjunt monumental de la plaça del Rei, al barri Gòtic.

Contacte:
T. (+34) 932 562 100; F. (+34) 933 150 957
[email protected][email protected]

Horari d’oficines: de dilluns a divendres, de 8h a 20h

Com arribar-hi: Metro: Catalunya (L1 i L3), Urquinaona ( L1 i L4), Liceu (L3) i Jaume I (L4); Bus: 45, V15 i V17; Barcelona Bus Turístic: Ruta Sud (vermella)


Monday 18 September 2017 - Wednesday 20 September 2017

¿Te gusta Medievalitis? Ayúdanos con una pequeña donación. Do you like Medievalitis? Help us with a small donation.

Donar | GoFundMe

Estamos traduciendo Medievalitis

Necesitamos personas nativas, o con un alto conocimiento, de euskera y castellano. ¿Nos ayudas?

Más información